Inför träff 22: Romana vs. Mercuri Urval

Ett annat företag som sysslar med HR-konsultation är det globala företaget Mercuri Urval och därmed är en så kallad direkt konkurrent. Om man utgående från företagens hemsidor gör en traditionell SWOT-analys med fokus på Romana Management OY kan man komma fram till följande:

STRENGHTS: Storleken och utbredningen på företagen kan fungera åt två håll. Det kan vara Romanas styrka att de endast finns i Finland och jämfört med Mercuri är ett mindre företag. Med 12 anställda är det ett säkert antagande att Romana snabbare kan utveckla sig och reagera på ändringar i marknaden.

WEAKNESSES: Mercuri Urval är ett större företag än Romana, samt har verkat under längre tid. Således kan det hända att kunder vänder sig till Mercuri i och med att företaget kan ses som ett tryggt val med gott rykte.

OPPORTUNITIES: Romana kan göra ett namn för sig på den finska marknaden, och bli det trygga inhemska valet de flesta kunder vill jobba med. Deras storlek kan vara till en fördel och de kan försöka branda sig som ett exklusivt företag som satsar på kvalitetsjobb istället för kvantitet.

THREATS: Ifall ekonomin går kraftigt neråt under den kommande tiden, kan det hända att Romana tvingas börja ta högre priser av sina kunder än vad Mercuri Urval gör. Om de inte lyckats branda sig så att kunderna ändå använder sig av Romanas tjänster, finns det en risk att de tvingas skära ner på verksamheten.

Lämna en kommentar